Select Page
Bricolajul nu este cu nimic nou, pentru ca intotdeauna am facut lucruri cu mainile noastre. Acum iata ca revine in moda, inca o data. A existat la un moment dat o indepartare de bricolaj, ca si curent, odata ce productia de bunuri a facut saltul catre productia de masa, si prin urmare multe deprinderi, precum vopsitul mobilei si lucrul in lemn, ca de altfel si alte mestesuguri, au fost mai mult sau mai putin uitate.

Unul dintre motivele intoarcerii la bricolaj este dat pur si simplu de faptul ca ne face sa ne simtim bine. Nu doar ca mai economisim, la un moment dat, niste bani dar ne ajuta sa protejam si mediul inconjurator. Lucrul cu mainile iti poate oferi de asemenea un soi de mandrie si iti defineste totodata stilul personal. Asta, nemaipunand la socoteala faptul ca, daca esti cu-adevarat inspirat, iti poti decora caminul ca nimeni altul! Adesea, noi mestesuguri se pot deprinde atunci cand esti implicat intr-un proiect de bricolaj.

O casa decorata in stil personal

Ai un stil personal? Daca nu ai asa ceva, este usor sa urmezi un curent “popular”, atunci cand iti decorezi casa, dar asta e ca si cum ai merge la o petrecere cu acelasi outfit ca majoritatea. Incercam sa va spunem ca este mult mai distractiv sa creati un soi de “semnatura de stil”, mai ales atunci cand vine vorba de caminul vostru.

Doi oameni, chiar daca spre exemplu au aceleasi scule electrice, nu au cum sa ajunga la acelasi rezultat, atunci cand vine vorba de un proiect de bricolaj. Prin urmare, mainile tale pot produce acel “ceva”, care sa fie cu adevarat al tau. Incearca sa adaugi o nota personala stilurilor pe care le iubesti. Poti sa te uiti, de exemplu, dupa o usa speciala, pe care sa o salvezi de la reciclare, oferindu-i o noua viata, si transformand-o intr-o tablie de pat.

Utilizand piese vechi, aflate in pragul reciclarii, iti poate oferi un sentiment de mandrie

Va mai aduceti aminte cum era cand aduceam acasa, de la scoala, de la “Lucru Manual”, o piesa de care eram mandri, cu adevarat? Poate ca voi aveati acasa pe cineva care se bucura odata cu voi.

Poti retrai acest sentiment, in clipa in care iei ceva uitat sau ignorat, pentru a-l face “nou”, inca o data. Inainte sa-ti dai seama, vei fi tentat sa faci un pas in spate si sa-ti admiri efortul de a fi facut ceva, cu propriile tale maini. Va dati seama cat de tare poate fi daca reusiti sa restaurati o piesa, care are valoare sentimentala pentru intreaga familie? In categoria de astfel de piese poate intra de exemplu un dulap. Cum vi s-ar parea?

Salvand ceva de la ghena, reduce pana la urma poluarea

Una dintre cele mai accesibile variante de antrenament pentru “muschiul” bricolajului este sa salvezi ceva care este in curs de a fi aruncat la gunoi sau care se afla deja la ghena. Asta se intampla destul de des cu unele piese de mobilier.

Este bine si pentru planeta dar in primul rand e bine pentru tine. Poti sa te uiti dupa o piesa ceva mai solida, care poate ca are nevoie doar de un pic de cosmetizare. Daca nu te descurci din prima, poti accesa o gramada de cursuri sau tutoriale.

Iti poti stimula simturile, cu cateva tuse indemanatice

Toate simturile sunt importante, atunci cand vine vorba de un camin placut. Ne concentram adesea pe felul in care arata casele noastre dar modurile in care ele miros sau suna sunt la fel de importante. Bricolajul este una din caile prin care poti aduce textura, miros si sunet, in casa ta. Incearca, de exemplu, sa-ti faci propriile lumanari parfumate si odorizante de camera. Sunt o gramada de tutoriale online. Ca idee, puteti sa utilizati un singur vas, pentru a da forma cearei. Puteti, de asemenea, sa faceti un clopotel de vant, de agatat la intrarea in casa, pentru un sunet dragut, utilizand piese neobisnuite pentru realizarea lui, cum ar fi lingurite vechi, de exemplu.

Anumite proiecte, usor de realizat, va vor inveseli spatiile de zi cu zi

Sunt o gramada de proiecte de bricolaj, care pot fi realizate rapid. Uneori lucrurile simple pot avea cel mai mare impact. Incercati sa folositi sfoara si material crosetat, pentru a crea capace pentru borcanele vechi, iar apoi utilizati-le pentru depozitarea creioanelor si foarfecilor sau drept vaze de flori. Luati niste banda de hartie si imbracati sticle vechi, cutii si rame foto. De asemenea, puteti sa inlocuiti fetele de perna cu ceva lucrat de mana, din panza veche. Toate aceste decoratiuni vor aduce culoare si un suflu nou, in casa voastra, fara prea mare efort.

Puteti intra intr-o stare de calm placut

Starea de calm joaca un rol important in atingerea fericirii, iar acest lucru se poate obtine cu usurinta atunci cand ne “scufundam” intr-o activitate, fara sa observam ca timpul trece. Daca va tenteaza asa ceva si aveti unelte potrivite, atunci activitatea de bricolaj ar trebui corespunda urmatoarelor cerinte, din punct de vedere psihologic:

  • lucrarea sa presupuna ceva dificultate si sa necesite indemanare
  • sa implice concentrare
  • obiectivul sa fie clar
  • sa permita obtinerea de feedback imediat
  • implicarea sa fie profunda dar nu cu efort foarte mare
  • sa existe un control deplin asupra lucrarii

In aceste conditii, daca va surprindeti lucrand cu atata placere, o sa realizati ca timpul pare ca se opreste.

Bricolajul reduce cheltuielile casnice

Multi oameni ajung sa lucreze prin casa sau gradina, pentru a economisi niste bani.  In vremurile acestea, nu doar iubitorii de reduceri sunt chibzuiti. Cu toate astea, nu poti lucra totul doar de unul singur. Vor fi momente in care e mai bine sa apelezi la profesionisti, ca atunci cand e vorba de instalatii sau cand ai de placat o baie cu multe muchii si colturi. Acesti profesionisti au si echipamente de lucru si stiu sa manuiasca excelent acele accesorii scule, pe care tu le cercetezi cu atentie, inca, pentru ca nu le intelegi deplin utilitatea. Asa o lucrare iti poate solicita atat talentul, cat si indemanarea, ca sa nu mai spunem de timp.

Prin urmare, ar trebui sa pui in balanta ce poti face singur, cu lucrarile la care ar merita sa ceri totusi ajutor specializat. Foarte multi dintre noi pot invata cum sa vopseasca un perete, sa monteze o usa, sa agate un raft, sa toarne o grinda de beton, sa puna niste pavele, sa vopseasca mobila sau cum sa se apuce de gradinarit. Cu toate astea, poate ca atunci cand apare o problema de instalatie sanitara sau cand e vorba de realizarea unei retele electrice, e mai bine sa lasi lucrurile pe mana expertilor.

Vino acasa cu placere

Daca reusesti sa termini tot ce ai de lucrat prin casa si totul arata de top, o sa-ti faca mare placere sa vii acasa. Este important ca tu si musafirii tai sa apreciati casa, inca de la usa. O intrare frumos decorata spune multe despre ceea ce te-asteapta inauntru. Pastreaza intrarea din fata curata si ordonata. Poti pune plante si nu ezita sa arunci o pata de culoare, chiar pe usa.

Poti adauga un pic de patina, unei piese noi de mobilier

Uneori piesele vintage, de mobilier, pot fi destul de scumpe. Nu e foarte greu, insa, ca o piesa noua sa arate precum una de 100 de ani, gasita intr-un targ de antichitati. Spre exemplu, un lapte de vopsea sau un bait, aplicate discret, vor putea ajuta mai mult, din perspectiva asta, decat o curatenie riguroasa a piesei respective.

Uitati-va prin casa la mobila pe care o aveti si decideti care piese ar putea castiga o viata noua, cu un strat sau doua de ceara si/sau de vopsea. Invatati cum sa pregatiti lucrurile, ca sa arate de parca le aveti de cand lumea. Asta poate fi una din chestiile importante de bricolaj, atunci cand vine vorba de mobilier.

Veti descoperi pasiuni noi

Pe masura ce avansezi in varsta, viata te antreneaza cu multe responsabilitati, prin urmare poate fi destul de dificil sa-ti mai gasesti timp pentru tine, intre obligatiile de serviciu si cele de familie. Uneori e posibil sa simti ca ti-ai pierdut toate pasiunile. Murdarindu-te putin pe maini, intr-un inspirat proiect de bricolaj, te poate determina sa-ti reamintesti pasiunile uitate, ba chiar sa-ti faci noi prieteni.

Facand ceva cu propriile maini te poate conecta cu traditiile si mestesugurile vechi

Oamenii au o istorie indelungata in a crea lucruri. Inainte sa avem tehnologii avansate, a trebuit sa facem totul cu mana noastra. Intr-un anumit sens, cu cat am devenit mai destepti, cu-atat am pierdut din contactul cu indeletniciri de baza, cu mestesugul si cu lucrul cu mainile. Culturile indigene, de jur imprejurul lumii, utilizeaza inca aceasta tehnica, de a utiliza elemente din mediul inconjurator, pentru a crea multe lucruri necesare traiului lor.

Daca vreti sa intelegeti cat conteaza pentru starea de bine o asemenea indeletnicire, incercati spre exemplu sa faceti decoratiuni, din frunze si ierburi, de la voi din gradina, sau incercati sa transformati o buturuga, intr-un scaunel sau o masuta, aplicandu-i un strat de vopsea sau varnish.

Bricolajul poate aduce familia impreuna

Sunt foarte multe posibilitati de a atrage copiii, intr-un proiect de bricolaj. Majoritatea copiilor adora sa vopseasca, sa taie sau sa lipeasca lucruri. Chiar si copiii mai mici pot ajuta la zugravirea peretilor, daca esti pregatit sa revizuiesti munca lor sau sa te multumesti cu rezultate mai modeste.

Aceasta poate functiona cu-atat mai bine cand decorezi sau reamenajezi chiar camerele lor sau locurile de joaca. Daca vi se pare potrivit, puteti sa-i puneti sa deseneze o tabla, pe care sa scrie tot ce le trece prin cap. Puteti de asemenea sa-i invatati sa coasa sau sa brodeze. Cum vi s-ar parea sa aveti, in familie, o zi destinata unui anumit mestesug, pentru a crea anumite piese utile?

Invatarea de tehnici noi iti pastreaza mintea activa

Multi cercetatori continua sa demonstreze cum, pe masura ce avansezi in varsta, o invatare continua iti ajuta creierul sa ramana in forma. Activitatile intelectuale sunt importante, iar invatarea de noi tehnici de bricolaj poate imbina, intr-un mod placut, notiunile teoretice cu mestesugul si indemanarea. Nu e o filozofie pentru nimeni sa inteleaga cat e de important ca din cand in cand sa faci ceva care este nefamiliar si intr-o oarecare masura solicitant, din punct de vedere tehnic. Pana la urma, obiectivele care te scot cumva din zona de confort, iti pastreaza mintea antrenata.