Select Page

Exista oare un mod prin care poti sa-ti cureti casa mai repede si cu zambetul pe buze? Multi incepatori nu sunt siguri daca trebuie sa stearga praful sau sa aspire, mai intai.  Se intreaba totodata daca ar trebui sa curate mai inainte bucataria sau baia. Apropo, voi cum faceti?

curatenie in casa

Va prezentam cateva sfaturi pentru o curatenie rapida si eficienta a casei:

Faceti mai intai ordine

Inainte sa va apucati de curatenia efectiva, este bine sa va apucati sa faceti ordine. Pe masura ce strangeti lucrurile de prin casa, ganditi-va ce anume puteti sa depozitati, sa donati sau chiar sa aruncati.

Pastrati la-ndemana toate ustensilele pentru curatenie, intr-o galeata sau cutie

Indiferent ca e vorba de o cutie sau galeata, avand la-ndemana toate lucrurile, de care aveti nevoie pentru curatenie, face toata treaba mult mai usoara. Nu veti pierde timp cautand ustensilele prin casa, atat in timpul curateniei, cat si dupa aceea, pentru o rapida trecere in revista.

Curatati intreaga casa si nu doar cate o camera, pe rand

Curatenia este mult mai eficienta, atunci cand alegeti cate o operatiune, cum ar fi stergerea prafului, aspirarea si stergerea cu mop-ul, si faceti asta in fiecare camera. Este mult mai bine sa procedati asa, decat sa curatati mai intai bucataria, apoi baile si dupa aceea dormitoarele. Facand asa, nu veti simti ca aceasta activitate nu se mai termina, luand operatiunile mereu de la capat.

Stergeti praful si aspirati

Inainte sa stergeti praful, asigurati-va ca instalatia de ventilatie este oprita. Concentrati-va pe partea de sus a mobilelor, dedesubtul rafturilor, la balustrade, pe ramele de tablouri, pe decoratiuni si pe televizoarele din casa. Pentru zone mai greu accesibile, legati o carpa de microfibra de capatul mop-ului sau al maturii. Schimbati asternuturile din dormitoare, inainte sa va apucati de aspirat.

Stergeti oglinzile si sticlaria

Folositi o carpa umeda, de microfibra, iar apoi una uscata, pentru a curata oglinzile si toate suprafetele de sticla, prin casa.

Dezinfectati blaturile de lucru, ca de altfel toate suprafetele cu care aveti contact

Treceti prin intreaga casa si stergeti cu atentie toate suprafetele, de la blaturile de lucru, aparatele electrocasnice, clante si mobilier, pana la intrerupatoare, telecomenzi si telefoane. Ar trebui sa dezinfectati anumite suprafete, in mod special cele pe care s-ar putea depune germeni, bacterii si virusi. O gama ampla de dezinfectanti gasiti aici, in caz ca doriti ceva cu un excelent raport calitate-pret.

dezinfectanti

Concentrati-va pe cazile de baie, pe chiuvete si vasele de WC

Aplicati solutie de curatare in chiuveta de la bucatarie, apoi in cele de la bai, in cazi si vasele de WC. Lasati-o sa lucreze cateva minute, pentru ca substanta activa sa aiba timp sa dizolve murdaria si petele. Intoarceti-va apoi in bucatarie si apucati-va de frecat. Nu uitati sa curatati cu atentie interiorul cuptorului cu microunde. Curatati vasele de WC, la final. Daca tot sunteti in bucatarie, nu uitati de cosul de gunoi.

Maturati si apoi stergeti cu mop-ul

Maturati bucataria si baia. Incepeti apoi sa dati cu mop-ul, din cel mai indepartat colt al camerei si mutati-va catre usa. Asta, pentru a nu va bloca intr-un colt. Stoarceti mop-ul de fiecare data cand acoperiti o suprafata de aproximativ 1,5 metri patrati.

Miscati-va continuu, in timp ce aspirati

Nu va ingrijorati ca nu atingeti fiecare colt sau spatiu ingust, atunci cand dati cu aspiratorul. Continuati miscarea, parcurgand cu aspiratorul fiecare camera, mai ales cele in care exista covor, intr-o trecere continua.

Unele operatiuni nu trebuie facute in fiecare saptamana. Printre acestea sunt lustruirea mobilei, spalarea geamurilor, a covoarelor, precum si a presurilor din bai. Evaluati-le pe acestea separat si decideti dupa caz.

Nu uitati sa curatati, din cand in cand, ustensilele pe care le folositi la curatenie

Un aspect scapat uneori de sub atentie, atunci cand vine vorba de curatenia casei, il reprezinta chiar intretinerea ustensilelor de curatenie. Daca utilizati un mop murdar sau un aspirator cu sacul plin, veti consuma mult mai mult timp in procesul de curatenie.

instalatii

Treceti in revista instalatiile din casa

In timp ce parcurgeti cu atentie casa, pentru a nu rata vreun coltisor murdar, uitati-va cu atentie la instalatii, fie ca e vorba de cele sanitare sau de incalzire. Orice chiuveta care nu se scurge cum trebuie, orice robinet nu functioneaza cum trebuie sau orice vas de WC pierde apa, merita atentia voastra. E foarte posibil sa vedeti din vreme anumite defectiuni si sa scutiti astfel multe cheltuieli.

Faceti din curatenie o activitate de grup, pentru intreaga familie

Daca reusiti sa faceti din curatenia casei o activitate in care sa implicati intreaga familie, veti rezolva toata treaba mult mai repede. Asta ca sa nu va spunem, ca e foarte probabil ca aceasta curatenie sa fie pastrata cu grija, mai mult timp, de toata lumea din casa.

Pentru aceasta, stabiliti din timp un moment din saptamana si repartizati fiecarui membru al familiei cate o treaba de facut, pe masura abilitatilor sale. Lucrul impreuna va face din curatenie o activitate distractiva si iubita de toata lumea, iar casa va luci de curatenie, pe nesimtite.

curatenie in casa