Select Page

Rândurile de mai jos nu sunt destinate politicienilor care atentează la bugetul statului, celor ce vor să spargă instituții bancare sau simplilor spărgători care fură din case motivând că n-au bani să plăteasca gazele și curentul, ci acelor cetățeni onești, simpatici și încăpățânați care vor să dea găuri cu diverse prilejuri și mașini de găurit, fără ca vecinii să-i reclame că perturbă liniștea casnică.

Conform unei indicații prezidențiale, găurile se dau pas cu pas, și, odata ce bormașina a fost achiziționată, împrumutată sau scoasă din cutie, primul pas a fost făcut. Următorul pas, însă, este mai complex și implică ceva cunoștințe și oarece bani pentru achiziția și folosirea burghiului potrivit cu operația planificată.

Dar… cum se pot clasifica burghiele ’de uz gospodăresc’ ?

Cele mai folosite burghie sunt burghiele elicoidale (pentru metal, lemn sau piatră/beton) așa că elementele lor constructive fac diferența între diferitele tipuri. Fără a intra în detalii de specialitate (care se găsesc în standardele DIN ce reglementează geometria și construirea acestor scule), în imaginea din dreapta se regăsesc câteva elemente constructive de bază ale burghielor elicoidale.

A. evident, primul criteriu este diametrul burghiului (care arată și diametrul găurii ce se poate realiza teoretic, deși practic lucrurile se pot complica pentru că nu toate burghiele sunt perfect cilindrice);

B. după forma cozii – burghie cu coada rotundă, burghie cu coada hexagonala (bit de 1/4”), burghie SDS (cu caneluri și coada având diametrul de 10 mm) și burghie SDS Max (cu caneluri și coada cu diametrul de 18 mm). Burghiul cu con Morse (cu coada tronconică) nu face obiectul prezentei povestioare, deoarece sunt destinate mașinilor unelte; C. după lungime – burghie scurte, burghie lungi și burghie extra-lungi;

#cozi

Foto (de sus în jos): Burghiu pentru metal cu coada cilindrica – Burghiu pentru metal cu coada tip bit de 1/4” – Burghiu pentru beton cu prindere SDS – Burghiu pentru beton cu prindere SDS Max – Burghiu pentru metal cu prindere pe con Morse (pentru mașini unelte).

D. după unghiul de atac (făcut de muchiile tăietoare) – majoritatea burghielor au la vârf 118°, 90° au burghiele folosite pentru materialele plastice dure, 130° este unghiul folosit pentru materialele moi și tenace și 140° este unghiul recomandat pentru metalele ușoare cu așchii lungi. Există și alte unghiuri, mai puțin uzuale, alese special de producători pentru materiale speciale (ex.: 135°);

E. după unghiul de înclinare al spiralei față de axa longitudinală a sculei, care arată cât de repede se face tăierea și cât de repede se evacuează materialul tăiat. Dacă spirala este alungită atunci burghiul se folosește pentru materiale dure. Dacă burghiul are spirala ’strânsă’ sau ’deasă’, burghiul este proiectat pentru a fi folosit la găurirea materialor cu duritate mică;

F. după materialul din care sunt făcute burghiele – iar aici se poate adăuga și o clasificare legată de materialul cu care este acoperit burghiul (dacă este acoperit, evident);

G. după forma burghiului – care arată mai întotdeauna destinația burghiului;

H. după destinația burghiului… și aici începe distracția, pentru că totul se complică iremediabil…

Dar… care ar putea fi destinațiile unui burghiu ?

Foto (de la stânga la dreapta): Burghiu pentru metal – Burghiu pentru metal acoperit cu TiN – Burghiu cu pinten pentru lemn – Burghiu pentru piatra/beton.

1. Burghiu pentru metal

– toți le știm ca ’șpirale’ și merg nu numai la oțel, ci și și la lemn sau la alte materiale neferoase. Pot fi din oțel pentru scule sau din oțel special (pentru o duritate mai mare) și necesită mai mereu punctarea locului unde trebuie dată gaura deoarece au tendința enervantă de a aluneca pe suprafața metalului ce trebuie găurit. Coada poate fi cilindrică sau tip bit de 1/4”.

2. Burghiu pentru metal acoperit cu TiN

– sunt realizate din oțel rapid pentru scule (HSS) cu acoperire de nitrură de titan (TiN) – de unde vine și culoarea galbenă, ce le conferă o rezistență sporită în timp. Chiar dacă vânzătorul vă va spune că burghiul este integral din titan, burghiele sunt tot din oțel (acoperit cu nitrură de titan, e adevărat) și vă veți convinge de asta după o utilizare mai intensă, atunci când stratul auriu se va uza și de sub el își va face apariția frumoasa și arhicunoscuta nuanță argintie a oțelului lustruit, nuanță care este vizibilă încă din momentul achiziției la coada burghiului. Coada poate fi cilindrică sau tip bit de 1/4”;

3. Burghie cu pinten pentru lemn (sau ’burghie Brad ’, cum le spun americanii)

– ușor de așezat cu vârful (pintenul) exact pe locul marcat pentru gaură. Coada poate fi cilindrică sau tip bit de 1/4”. Atenție ! Burghiul dă o gaură curată la intrare dar are au prostul obicei de a rupe lemnul la ieșire pe partea opusă, mai ales dacă apăsarea pe burghiu este mare. Ca să evitați asemenea evenimente, ce dau ocazia unor înjurături mai mult sau mai puțin anatomice, prindeți cu o menghină de mână sub obiectul ce trebuie găurit o altă bucată de lemn (strânsă bine cu o menghină de mână) așezată chiar sub gaură. Chiar dacă nu credeți că va merge totul bine, va merge !

4. Burghie pentru piatră și beton

– au montate la vârf plăcuțe din materiale extrem de dure (carbura de tungsten, carbură de titan sau carbură de tantal). Mulți le știu după numele german burghie WIDIA, numele venind de la expresia germana WIe DIAmant = ca diamantul. Atenție ! Plăcuțelor de carbură nu le place căldura intensă,  așa ca evitați utilizarea prelungită pentru că în acest caz plăcuțele se desprind sau se sparg. Atenție ! Diametrul găurii este dat de lățimea maximă a plăcuței și nu de diametrul cozii burghiului.

Foto (de la stânga la dreapta): Burghiu pentru lemn de tip sfredel (varianta a) – Burghiu pentru lemn de tip sfredel (varianta b) – Burghiu plat pentru lemn – Burghiu pentru sticlă/ceramică.

5. Burghiu pentru lemn de tip sfredel

– folosite inclusiv pentru găuri de diametre mai mari. Sunt ușor de identificat după vârful conic ascuțit și striat, de diametru mult mai mic decât cilindrul spiralat care poate fi fabricat (după nevoi) la diametre apreciabile. De asemenea, pentru o mai bună angrenare, coada burghiului este fie tip bit de 1/4”, fie cilindru cu 3 zone frezate (pentru a asigura o prindere eficientă în mandrină).

Exista două modele constructive: a) sfredelul cu suprafața exterioara mai lată si prelucrată fin (pentru a aluneca ușor) și b) sfredelul cu suprafața exterioară îngustă, foarte asemănător unui burghiu de metal standard. Atenție ! Dacă este necesară realizarea unei găuri de dimensiuni mari pe o adâncime mare sau lemnul este de esență tare, e bine să vă asigurați că mașina de găurit are o putere apreciabilă, în caz contrar fiind foarte probabilă blocarea burghiului în lemn sau ruperea cuplajului de angrenare al mașinii de găurit.

6. Burghiu plat (sau lat) pentru lemn.

– Este (evident !) plat, este folosit pentru a da găuri de diametre mai mari și este denumit uneori și ’burghiu coadă de pește’. Se folosește adesea pentru face orificii cilindrice fără trecerea completă prin material (în genul unei freze). Atenție ! Burghiul plat necesită o așezare verticală foarte bună pe materialul în care se execută gaura și are obiceiul de a rupe lemnul la ieșire în cazul în care apăsarea pe mașina de găurit este foarte mare.

7. Burghiu pentru sticlă și ceramică.

– Coada sa este, de obicei, hexagonală (tip bit de 1/4”) și are un vârf caracteristic, ascuțit și plat, înfipt in coada propriu-zisă a burghiului (unii îl aseamănă cu o săgeată în miniatură). Atenție ! Pentru o gaură curată, e nevoie să zgâriați puțin materialul în locul în care se face gaura, altfel burghiul poate aluneca (dacă folosți o bormașină de mână) și trebuie să răciți cu puțină apă burghiul. Grijă mare la găurile date în faianță sau gresie !

Dacă placa ceramică este deja montată pe perete sau pe podea, imediat ce a trecut de placa ceramică burghiul va întâlni peretele sau podeaua, așa că după ce treceti binișor de smalț, înlocuiți imediat burghiul pentru plăci ceramice cu un burghiu pentru beton cu diametrul corespunzător pentru a finaliza gaura, altfel vârful burghiului pentru ceramică se va deteriora iremediabil încercând să treacă prin beton. În cazul în care găuriți placa ceramica înainte de montarea pe perete, nu este nevoie de asemenea precauții.

Foto (de la stânga la dreapta): Burghiu în trepte – Burghiu conic  – Burghiu cu centrare pentru balamale  – Burghiu-freză.

8. Burghiu în trepte

– este folosit pentru a da găuri în tablă. Este realizat din oțel acoperit în mod uzual cu nitrură de titan și are (evident !) o formă conică, în trepte. Diametrul fiecărei trepte este marcat clar în zonele plate (de tăiere) și este necesară multă atenție la apăsarea pe bormașina pentru a nu trece de treapta cu diametrul dorit. Atenție ! Grosimea tablei ce trebuie găurită nu poate trece (de obicei) de 2/3 din grosimea unei trepte. Atenție ! La achiziționare trebuie să întrebați vânzătorul pentru ce materiale se pot folosi aceste burghie, deoarece unele sunt dedicate doar metalelor neferoase (aluminiu) sau pentru perforarea pieselor din PVC;

9. Burghiu conic

– este identic ca utilizare cu burghiul în trepte, cu observația că nu are marcaje și lărgește continuu gaura, fapt ce necesită o atenție sporită la apăsarea pe mașina de găurit și măsurări intermediare ale diametrului realizat până la obținerea diametrului final dorit. Atenție ! La achiziționare trebuie să întrebați vânzătorul pentru ce materiale se pot folosi aceste burghie, deoarece unele sunt dedicate doar metalelor neferoase (aluminiu) sau pentru perforarea pieselor din PVC;

10. Burghiu cu centrare pentru balamale

– este un burghiu complex și cu utilizare limitată, fiind destinat în principal realizării găurilor în lemn pentru montarea precisă a balamalelor la piesele de mobilier. Este alcătuit dintr-un burghiu din oțel lustruit, cu o formă ușor subțiată spre vârf și cu coadă hexagonală, pe care se afla fixată (cu un știft filetat) o piesă cilindrică ce are la interior un arc. Pentru a da găuri precise, se poziționează balamaua pe lemn si se fixeaza piesa metalica a burghiului pe gaura din balama în locul unde se va instala șurubul de fixare.

Partea conica din vârful piesei metalice se va centra ușor pe teșitura din perforația balamalei, după care se poate începe acționarea burghiului. Deplasarea burghiului în lemn este limitată de piesa metalică cilindrică iar după scoaterea burghiului din lemn, piesa cilindrică va fi adusă în poziția inițială de arcul interior. Atenție ! Alegeți un diametru de burghiu corespunzător holzșurubului de fixare, deoarece un diametru de burghiu prea mare nu va permite prinderea filetului holzșurubului în lemn;

11. Burghiu-freză

– este folosit pentru a decupa găuri în lemn, PVC sau metale neferoase moi și este realizat din oțel (adesea oțel rapid pentru scule / HSS, acoperit cu nitrura de titan / TiN). Corpul său este cilindric și doar partea dinspre vărf (cu lungimi variabile, în funcție de specificațiile producătorului) este asemănătoare unui burghiu standard pentru găurirea metalului, în timp ce restul corpului are șiruri de dinți ascuțiți.

Utilizarea sa este extrem de simplă: se realizează gaura în mod standard, după care – cu burghiul introdus în gaură – se folosește partea cu dinți de tăiere pentru a decupa materialul (tragând de mașina de găurit sau împingând piesa în direcția dorită). Atenție ! Nu este recomandată utilizarea acestui tip de burghiu pentru a executa găuri în materiale groase, deoarece după ce intră în material cu partea spiralată are tendința de a se bloca în material (acest tip de burghiu nu are pe întreaga sa lungime utilă spirala de evacuare a materialului tăiat, iar resturile tăiate vor bloca rapid burghiul).

Foto (de la stânga la dreapta): Burghiu cu zencuitor pentru lemn – Burghiu de centrare (centruire) – Burghiu cu tarod pentru metal – Burghiu pentru îmbinări ascunse.

12. Burghiu cu zencuitor pentru lemn

– este folosit pentru a realiza o gaură în lemn și pentru a teși (pentru a zencui) gaura astfel încât capul holzșurubului să poată fi îngropat la nivel cu piese dăurită. Un asemenea burghiu este format dintr-un burghiu standard cu pinten (pentru lemn) pe care se fixează cu un știft filetat o piesă cu tăișuri profilate care realizează teșirea. De notat atât faptul că piesa respectivă trebuie fixată la adâncimea necesară (adaptată operațiunii efectuată), cât și faptul că piesa de zencuire poate fi montată pe orice alt burghiu cu pinten care are diametrul corespunzător. Atenție ! Piesa de zencuire nu poate fi folosită decât pentru teșirea lemnului.

13. Burghiu de centrare (de centruire)

– denumit uneori și ‘ambor’, este folosit pentru a realiza un con (o adâncitură), folosit ca element de pornire pentru a realiza ulterior o gaură precisă (ca poziție) cu un burghiu de dimensiune mai mare. De obicei procedura este folosită la mașini-unelte, însă în cazul unui metal dur folosirea unui burghiu de centruire este extrem de utila. Burghiul de centrare este în mod uzual scurt și are două capete utile, însă poate avea o variantă constructivă cu coada mai lungă, caz în care burghiul are un singur cap util. Orice variantă constructivă ar avea, burghiul va fi prins astfel încât să iasă cât mai puțin din mandrină pentru a evita vibrațiile.

Tot burghiu de centrare este denumit si burghiul cu care se fixeaza pe pozitie carotele (pentru lemn metal sau beton/piatra), însă acestea sunt de cele mai multe ori burghie elicoidale standard alese în conformitate cu materialul în care se va executa gaura.

14. Burghiu cu tarod pentru metal

– acest burghiu cu coada de tip bit de 1/4” este o combinație între un burghiu pentru metal (care execută gaura) și un tarod (spiralat) care are rolul de a fileta gaura realizată. Atenție ! Deși acest burghiu este construit (uzual) cu diametrele 3-4-5-6-8-10 mm, variantele de 8 si 10 sunt mai greu de folosit (execută mai greu gaura). Utilizarea unei viteze mari de gaurire/filetare nu este indicată deoarece există pericolul ruperii burghiului. Nu se va folosi acest tip de burghiu la găurirea/filetarea unor material dure sau masive, utilizarea fiind limitată la table (cu o grosime maximă de aprox. 1/2 din lungimea părții de filetare) din oțel standard sau metale neferoase.

15. Burghiu pentru îmbinări ascunse

– este folosit pentru a da găuri oblice în lemn și arată aproximativ la fel cu un burghiu standard pentru metal. Diferența apare în zona frontală, unde este vizibil faptul că burghiul este mai subțire pe o mică lungime, fiind vizibil și un disc de limitare, fixat cu un ștuț filetat pe burghiu. Pentru utilizare,  cu ajutorul unui jug de direcționare se execută gaura până la adâncimea permisă de discul limitator (adâncime aleasă de utilizator în funcție de necesități). Apoi se introduce un holzșurub în gaură și se înfiletează, cele două diametre de găuri fiind corespunzătoare capului șurubului (diametrul mare al burghiului) și corpului holzșurubului (diametrul mic, în care se înfiletează parțial holzșurubul, restul fiind înfiletat în piesa de lemn care trebuie fixată), iar la final gaura rămasă se astupă cu un cep de lemn (vezi fotografia de mai jos).

Foto (de la stânga la dreapta): Burghiu pentru îmbinări ascunse (mod de folosire) – Burghiu-freză pentru cepuri de lemn (varianta a) – Burghiu-freză pentru cepuri de lemn (varianta b).

16. Burghiu-freză pentru cepuri de lemn

– nu este un burghiu propriu-zis, dar este extrem de util, fiind folosit în mod special pentru a decupa cepuri din lemn folosite la mascarea șuruburilor de fixare (evident, în cazul în care nu există disponibile cepuri sau tije rotunde prefabricate). Exista două variante constructive a) un cilindru decupat, cu tăiș frontal și cu coadă (pentru prindere în mandrină); b) 4 brațe de tăiere care se prind în mandrină prin intermediul unei cozi.

Atenție ! Aceste burghie-freză au nevoie, uzual, de o mandrină de 13 mm așa că este util să vă informați asupra acestui aspect (majoritatea mașinilor de găurit manuale – electrice sau cu acumulator – au mandrine ce admit doar burghie cu diametrul cozii de maxim 10 mm).

#gauripatrate

Foto: Burghie pentru găuri pătrate în lemn

Nu aș include în clasificarea de mai sus așa-zisele burghie pentru găuri pătrate în lemn, pentru utilizarea cărora este nevoie de o mașină de găurit fixă, cu coloană. Această necesitate vine din modul de acționare al acestor ’burghie’, care fac o gaură (cu burghiul de lemn) fasonată în forma unui paralelipiped cu ajutorul piesei cu muchii ascuțite (’dalta ’ burghiului) ce îmbracă burghiul.

Forma pătrată a găurii se obține doar cu o apăsare semnificativă pe sculă, pe o direcție perfect perpendiculară, greu de obținut cu o mașină de găurit manuală – fie ea cu acumulatori, fie cu acționare electrică.

Prezentarea de față nu are ca obiect nici frezele pentru lemn (cu care se pot da găuri cu trecere sau se pot face adâncituri pentru montarea balamalelor) și nici carotele (cu sau fără centrare; se folosesc pentru lemn, pentru plastic, pentru metale feroase/neferoase sau pentru piatră/beton) – ambele scule de tăiere fiind angrenate cu mașini de găurit (de mână sau fixe).

Burghie speciale ar mai fi:

– burghiu special pentru panouri de placare interioare si exterioare, mobila si suprafete decorative;

– burghiu pentru puncte de sudură (pentru ’afturi’);

– burghiu scurt, cu spirala inversă (’pe stânga’), folosit pentru extragerea șuruburilor rupte;

– burghiu ’universal ’ pentru țiglă, sticlă, cărămidă, țiglă, beton, plastic și lemn (nu sfătuiesc pe nimeni să le cumpere, dar există ! deh ! reclama e sufletul comerțului !); iar o căutare de internet ar oferi, probabil, și alte tipuri de burghie cu destinații speciale, așă că îl rog pe cititor sa nu considere aceste rânduri ca pe un manual exhaustiv al tipurilor de burghie existente la ora actuală.

Foto: Zencuitoare cu coada tip bit 1/4”, cu acoperire de nitrură de titan

O categorie specială de scule este reprezentată de zencuitoare. Acestea nu execută o operațiune de găurire, însă sunt folosite extrem de des pentru a finisa sau finaliza o operațiune de găurire prin finisare marginilor cu bavuri ale găurilor (în metal) sau prin executarea teșiturilor necesare ’îngropării’ în metal sau lemn șuruburilor sau holzșuruburilor  care trebuie montate la nivel cu suprafața materialului găurit.

Zencuitoarele au diverse dimensiuni constructive (pentru a corespunde diametrelor găurilor ce trebuie prelucrate și au un con cu muchii ascuțite, prinderea lor în mandrină făcându-se fie cu o coadă cilindrică, fie cu o coadă frezată. fie cu o coada tip bit 1/4”.

Zencuitoarele cu coadă tip bit 1/4” pot fi folosite și manual, prinderea realizându-se într-o șurubelniță port-bit. Atenție ! La achiziția zencuitoarelor trebuie identificată destinația acestora, respectiv materialele la care pot fi folosite: metale neferoase, oțel standard, oțeluri speciale sau lemn. Atenție ! Pentru realizarea unei teșiri corecte, zencuitorul trebuie poziționat perfect vertical pe gaura ce trebuie prelucrată.

Acestea fiind spuse, urez tuturor celor ce au citit aceste rânduri ’Sănătate !’ și ’Spor la lucru ! ’