Select Page

articol de Alexandru Anghel

A trecut de mult vremea în care secera și ciocanul erau cele mai cunoscute scule și unelte din societatea noastră, iar acum, dacă un curios ar face un top al celor mai cunoscute sau celor mai folosite scule, cu siguranță șurubelnița ar fi sigur în primele 3 locuri, dacă nu chiar pe primul loc.

Există șurubelnițe manuale, electrice și pneumatice. Există șurubelnițe simple sau cu clichet. Există șurubelnițe lungi, medii sau scurte. Există… există o mulțime de tipuri de șurubelnițe, cu tot soiul de capete pentru orice șurub, care să ajute orice profesionist sau începător să rezolve șuruburile ’încăpățânate’ (ce refuză să se desfacă) sau să prindă cu șuruburi uscătorul de rufe care-i va asigura liniștea casnică pentru cel puțin o săptămână.

Totuși mai există un tip de șurubelniță, mai puțin cunoscută unora, însă extrem de familiară celor care au avut ocazia (sau ghinionul) să desfacă, de exemplu, șuruburile cu care sunt prinse discurile de frână la automobile sau șuruburile de la mașinile-unelte.

Este vorba de șurubelnița de impact.

Cum arată o șurubelnița de impact ? Arată ca o șurubelniță supradimensionată, întotdeauna cu un mâner metalic masiv, care are, spre surpriza multora, la celălalt cap un pătrat de 1/2 inch (exact ca cel care angrenează cheile tubulare). În set există în mod standard un număr de biți de 3/8 inch (mai groși decît cei pe care-i folosim de obicei) cu capete drepte, în cruce (Phillips), hexagonale, Torx sau Spline (aș vrea eu sa fie în aceeași cutie toate tipurile astea !) și un adaptor de 1/2 inch în care se introduc biții (cu toții știm că 1 inch = 1” = 1 țol).

Pentru a folosi cu succes o asemenea șurubelniță este nevoie să respectați câțiva pași simpli:

1. selectați din inelul de pe mâner sensul de deșurubare (de obicei spre stânga / L / Left). Dacă sensul nu e marcat sau e șters, apăsați pe capul (vârful) șurubelniței, vedeți în ce parte se rotește acesta și alegeți sensul corect;

2. inserați adaptorul pe pătrat;

3. introduceți pe adaptor bitul potrivit pentru șurubul ’încăpățânat’;

4. potriviți ferm bitul în șurub și apăsați cu oarece putere șurubelnița;

5. cu un ciocan, loviți scurt mânerul șurubelniței.

Mecanismul interior cu arc va angrena într-o mișcare bruscă de rotație bitul… și șurubul se va desface.

Simplu, fără electricitate, folosind doar forța din dotarea fiecăruia și un ciocan.

La final, ar mai fi totuși câteva idei de luat în seamă dacă vă bate gândul sa achiziționați o șurubelniță de impact, al naibii de utilă dacă vă place să vă faceți de lucru cu automobilul din garaj:

1. alegeți o șurubelniță cu cât mai multe capete incluse;

2. la cumpărare alegeți – pe cât posibil – o șurubelniță cu manșon de cauciuc (vine iarna și metalul e rece) care are și rolul de a proteja mâna de ciocanul neascultător;

3. câteodată e bine să ajutați șurubul cu un degripant, înainte a folosi șurubelnița de impact;

4. nu lăsați șurubelnița de impact și accesoriile expuse la umezeală; oțelul carbon (’oțelul negru’ sau ’fierul negru’, cum i se spune popular) este extrem de rezistent la șocuri și forțe mari aplicate, însă are o plăcere deosebită să atragă umezeala ca să ruginească rapid. Poate că ar fi bine să ștergeți cu o lavetă înmuiată în ulei componentele ’negre’ înainte de a le depozita (e un obicei care face bine și altor scule, cum sunt capetele tubulare de impact, cleștii speciali care nu sunt protejați prin cromare, etc.);

5. evident, grijă mare la prețul de achiziție al unei asemenea scule !

La bună vedere !… și spor la treburi !